7x nieuw vinyl in week 19: Tom Waits, Arctic Monkeys en Maaike Ouboter

11 mei 2018
7x nieuw vinyl in week 19: Tom Waits, Arctic Monkeys en Maaike Ouboter

Vinyl Magazine kiest uit alle nieuwe platen die deze week verschijnen – inclusief reissues – zeven releases uit. De lijst is niet volledig en zeer aanvechtbaar. Dit is de onze keuze uit het nieuwe vinyl van week 19.

Arctic Monkeys – Tranquility Base Hotel & Casino

Dit is zonder enige twijfel de belangrijkste release van deze week. Vijf jaar na AM komt de band rond Alex Turner met een opvolger. De eerste indrukken zijn dat de band het over een andere boeg gooit – rustiger en sfeervoller. Turner ging een paar jaar geleden weer piano spelen, dat lijkt ten koste van de gitaren te zijn gegaan.

Gallowstreet – Hot Lava Sex Machine

Gallowstreet – Hot Lava Sex Machine

De 12-koppige brassband uit Amsterdam is na Battleplan (2016) terug met nieuw album: Hot Lava Sex Machine. Het is een eclectische mix van funk, disco, afrobeat en ga maar door. Intelligent gemaakte en aanstekelijke feestmuziek – zeker een aanrader om een keer live te bekijken. Nu maar hopen dat ze niet weer een instrument kwijtraken.

Ry Cooder – The Prodigal Son

Ry Cooder – The Prodigal Son

Of het nu om z’n eigen muziek gaat of z’n werk als producer, Ry Cooder is een pleitbezorger van muzikale tradities. Hij liet het grote publiek vaak kennis maken met oude muziek, met als grote uitschieter Buena Vista Social Club. Op The Prodigal Son grijpt hij terug naar de vroege blues met drie eigen nummers en verder werk van onder andere Blind Willie Nelson.

Zita Swoon – Life = A Sexy Sanctuary

Zita Swoon – Life = A Sexy Sanctuary

De vijfde plaat van Moondog Jr/Zita Swoon uit 2001 wordt eindelijk opnieuw uitgegeven op vinyl. De band wilde destijds een popplaat maken met dit album – het lukte niet helemaal. Eerlijk is eerlijk, dit is niet de beste plaat van de band, maar de ongrijpbare Stef Kamil Carlens is altijd goed voor een paar onvergetelijke momenten. En de hoes is ook de moeite waard.

Maaike Ouboter – Vanaf Nu Is Het Van Jou

Maaike Oubouter – Vanaf Nu Is Het Van Jou

De tweede plaat van Maaike Ouboter. Haar carrière begon met ‘Dat Ik Je Mis’, een onwaarschijnlijke oerknal. Nu is ze terug met Vanaf Nu Is Het Van Jou, en ze is nog steeds even sterk en kwetsbaar als voorheen.

Miles Davis – Greatest Hits

Miles Davis – Greatest Hits

Ga er maar aan staan: een compilatie maken met het beste werk van Miles Davis. Dit is een heruitgave van de Greatest Hits uit 1969, met werk dat hij uitbracht op het Columbia-label. Of dit de ideale keuze is uit dat werk, daar kunnen nog wel wat boeken over volgeschreven worden. Maar op de muziek valt niks af te dingen.

Tom Waits – The Heart of Saturday Night

Tom Waits – The Heart of Saturday Night

De tweede studioplaat van Tom Waits uit 1974 wordt deze week samen met opvolger Nighthawks at the Diner uit 1975 opnieuw uitgebracht. Beide platen hebben een tijdloze kwaliteit en verdienen een plek in deze lijst – maar vanwege het onsterfelijke mooie titelnummer gaat de eer naar The Heart of Saturday Night.

We gebruiken cookies om deze website goed te laten werken en het gebruik te meten. Meer informatie.

Accepteren