Thorens verhuist van Zwitserland naar Duitsland

2 mei 2018
Thorens verhuist van Zwitserland naar Duitsland

Thorens krijgt een nieuwe eigenaar en verhuist van Zwitserland naar Duitsland – voor de tweede keer in de geschiedenis van de platenspelerfabrikant. De nieuwe CEO van het bedrijf, Gunter Kuerten, verdiende zijn sporen in de hifi bij ELAC en Denon. In een persbericht vertelt Kuerten dat hij trouw blijft aan de traditie van Thorens: “Ik beschouw het als mijn taak het erfgoed van het merk te behouden en tegelijkertijd dit analoge juweel verder te ontwikkelen. Ik zie veel kansen in het openen van nieuwe markten. De wereldwijde vinylrevival gaat ons daarbij helpen.”

Analog Valley

Het bedrijf vestigt zich in Bergisch Gladbach, onder de rook van Keulen, in Analog Valleyaldus Kuerten. Onder meer Transrotor (high-end platenspelers) en Lehmann Audio (voorversterkers) zijn in de regio gevestigd – vandaar de verwijzing Silicon Valley. Halverwege de vorige eeuw werd de productie ook al verplaatst naar Duitsland. Rond de eeuwwisseling, in de donkere dagen voor vinyl, kwam Thorens in financiële problemen. Na enig zoekwerk werd er een nieuwe investeerder in Zwitserland gevonden.

Hermann Thorens richtte het bedrijf in 1883 op in het Zwitsere Sainte-Croix. Het is daarmee het oudste nog bestaande bedrijf in consumentenelectronica. Naast draaitafels maakte het bedrijf ook mondharmonica’s en aanstekers. Sinds het midden van de vorige eeuw legt Thorens zich volledig toe op draaitafels. Beroemde modellen uit het verleden zijn de TD124 (1957) en de TD160 (1972). Vooral die modellen met een zogenaamd subchassis, waarbij de arm en het draaiplateau ontkoppeld, zijn gewild bij verzamelaars. Tegenwoordig richt het bedrijf zich op het middensegment in de markt met modellen als de TD295 mkIV.

We gebruiken cookies om deze website goed te laten werken en het gebruik te meten. Meer informatie.

Accepteren